Serum Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
24 Temmuz 2024

Serum Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Serum Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Hastanelerde tedavi gören birçok insana serum tedavisi uygulanmaktadır. Ancak, çoğu kişi serumun ne olduğunu bilse de içeriği, çeşitleri, faydaları ve zararları hakkında yeterli bilgiye sahip değildir. Serum, kanın bekletilip pıhtılaştığı zaman meydana gelen berrak sıvıdır. Kan vücut dışına alınıp bir cam kaba konulduğunda bir süre sonra pıhtılaşır. Bu olay, kanın içinde erimiş halde bulunan ve fibrinojen adı verilen plazma proteininin erimeyen fibrin durumuna dönüşmesinden kaynaklanır.

Serum ve Plazma Arasındaki Fark

Kan içerisinde bulunan hücreler bu fibrin içerisinde kalır. Büzülen fibrin nedeniyle oluşan berrak sıvıya "serum" adı verilir. Pıhtılaşmamış kandan hücre elemanlarının ayrılmasıyla meydana gelen sıvıya ise "plazma" denir. Serumda fibrinojen ve diğer bazı pıhtılaşma faktörleri yer almazken, plazmada bu maddeler bulunur.

Serumun Hazırlanışı ve Kullanım Alanları

Kan serumundan, bazı hastalıkların mikroplarını kapmış olan insanların tedavisinde yararlanılır. Bu amaçla kullanılacak serumların hazırlanışı şu şekildedir:

  • İlk önce hastalık mikroplarının kuvveti düşürülerek beygir, inek gibi hayvanlara aşılanır.
  • Hayvanlar bu mikropların etkisiyle hastalanır ve vücutlarında bu mikroplara karşı koruyucu maddeler (antikorlar) oluşur.
  • Bu koruyucu maddeler yeterli miktarda olunca, hayvanın kanı alınır ve serumu ayrılır.
Bu şekilde hazırlanan serumlar, içinde koruyucu cisimleri çoğalmış olan serumlar olarak bazı hastalıklarda kullanılır.

Serum Çeşitleri ve Kullanım Alanları

Serum, bir çeşit ilaçtır ve iğne veya enjeksiyon yoluyla vücuda uygulanır. İmmünoloji alanında serumlar, içerdiği globulin bakımından normal serumlar ve bağışık serumlar olmak üzere iki grupta toplanabilir:

  • Normal Serumlar: Kanı alınan hayvan, önceden insanlar için zararlı olan hiçbir hastalıkla karşılaşmamışsa bu hayvanlardan elde edilen serum özel antikor taşımaz. Bu tür serumlar, laboratuvarlarda mikrop besi yerlerinin hazırlanmasında kullanılır.
  • Tedavi Edici Serumlar: Hastalık yapan mikroplar ve bunların zehirleri ile önceden özel işlem görmüş, bağışıklanmış hayvanlardan ya da insanlardan elde edilen serumlardır. Pratikte koruyucu ve tedavi edici olarak geniş kullanım alanları bulunmaktadır. Çoğunlukla bağışık serum imalatında beygirler kullanılır, ancak sığır, koyun, katır ve merkep gibi hayvanlar da kullanılabilir. Serum etiketinde hayvan türü özellikle belirtilir.
Serumlar, içerdiği antikorların türüne göre antitoksik, antibakteriyel, antiviral ve antivenom olmak üzere başlıca dört grupta toplanabilir. Son zamanlarda tetanos aşısı uygulanarak bağışık olması sağlanan insanlardan tedavi edici ve koruyucu olarak kullanılan tetanos antitoksik insan serumu üretilmiştir. Aynı yöntemle kızamık, boğmaca ve kuduz gibi hastalıklara karşı globulinler de yapılabilmektedir.

Serum Yan Etkileri

Hayvan kökenli serumlardaki proteinler, insan vücudu için yabancı oldukları için bu tür serumlar insanlara uygulandığında yabancı proteinlerin bir an önce atılmaları sağlanmak durumuyla insan vücudunda bir dizi karmaşık immünolojik olaylar meydana gelir. Bu olayların neticesinde bazı insanlarda klinik belirtiler ortaya çıkabilir. Bunların tamamına serum reaksiyonları ya da serum yan etkileri denilmektedir.

Serum Reaksiyonları

Klinik belirtileri birbirine benzeyen bu yan etkiler, anafilaktik şok gibi ciddi reaksiyonlar içerebilir. Bu tür etkiler, serum enjeksiyonunu takip eden bir iki dakika ya da en geç yarım saat içerisinde meydana gelir. İnsanlarda tansiyon hızla düşer, hasta zor nefes alır, göz bebekleri genişler, şuur kaybolur, bazen ödem, kurdeşen ve ishal meydana gelir. Zamanında müdahale edilmezse kalp durması sonucu hasta hayatını kaybedebilir.

Serum Hastalığı

Serum hastalığı, genellikle tetanos, botulizm ya da yılan zehirlenmesi gibi hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak amacıyla kana şırınga edilen seruma karşı, hasta vücudunun gösterdiği alerjik tepkidir. Ateş, eklem ağrıları ve deri döküntüleri şeklindeki belirtilerle kendini gösterir. Belirtiler çoğunlukla serumun vücuda şırınga edilmesinden iki hafta kadar sonra meydana gelir ve birkaç gün devam eder.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebeklerde Serum Fizyolojik

Bebeklerde Serum Fizyolojik

Grip İçin Serum Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Grip İçin Serum Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tüy Azaltıcı Serum Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tüy Azaltıcı Serum Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Serum Ne İşe Yarar?

Serum Ne İşe Yarar?

Akrep Serumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Akrep Serumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?