Serum Ne İşe Yarar?
21 Temmuz 2024

Serum Ne İşe Yarar?


Hastanelerde tedavi gören birçok kişiye serum tedavisi uygulanır. Ancak, birçok kişi serumun ne olduğunu bilse de, çeşitlerini, içeriğini ve olası yan etkilerini tam olarak bilmeyebilir. Serum, kanın pıhtılaştıktan sonra ortaya çıkan berrak renkli sıvıya verilen isimdir. Kan, vücut dışına alınıp bir cam şişe içine konulduktan bir süre sonra pıhtılaşmaya başlar. Bu durum, kanın içinde bulunan fibrinojen denilen plazma proteinlerinin erimeyen fibrin şekline dönüşmesinden kaynaklanır. Kan içerisindeki hücreler bu fibrin içinde durur ve pıhtılaşma süreci tamamlanır. Bir litrelik kanda yaklaşık 400 gram serum bulunur. Serum, vücuda enjeksiyon veya intravenöz yolla verilir ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. İmmünoloji bilimi serumları iki gruba ayırmaktadır.

  • Normal Serumlar: Bu serumlar, herhangi bir hastalığa yakalanmamış hayvanlardan elde edilir ve özel antikor içermez. Laboratuvar ortamında mikrop ve besi yerlerinin hazırlanmasında kullanılır.
  • Tedavi Edici Serumlar: Bu serumlar, hastalıklara karşı antikor içerir ve hastalık etkenleriyle önceden işlem görmüş hayvanlardan elde edilir. Tedavi edici ve koruyucu olarak geniş bir kullanım alanına sahiptir. Genellikle beygirler tercih edilir, ancak koyun, sığır, katır ve eşek gibi hayvanlar da kullanılabilir. Serumun etiketinde hangi tür hayvandan elde edildiği belirtilir.

Serumun Yan Etkileri Nelerdir?

Hayvanlardan üretilen serumlardaki proteinler, insan vücudu için yabancı olduklarından, bu tür serumlar enjekte edildiğinde vücutta karmaşık ve hızlı reaksiyonlar gerçekleşebilir. Bu reaksiyonlar sonucunda bazı kişilerde klinik belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin tümüne "serum yan etkileri" veya "serum reaksiyonları" denir.

Serumun Faydaları Nelerdir?

Serum, kandaki antikorların hastalıklarla savaşması şeklinde, çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılır. Serum kullanılan hastalıkların en bilinenleri arasında çocuk felci, tifüs, kuduz, boğmaca, tetanos, akrep sokması, dizanteri, kolera, şarbon, mantar zehirlenmesi, veba, difteri, yılan sokması ve kangren sayılabilir. Hastalık mikroplarının vücuda alınmasından sonra uygulanan serum, hastalıkların iyileştirilmesinde önemli bir rol oynar. Ayrıca, serum tıpta başka amaçlarla da kullanılır. Örneğin, ameliyat sonrası su kaybı veya kan kaybı yaşayan hastalara damardan verilen ve içinde besleyici maddeler veya tuzlar bulunan sıvılar da serum olarak tanımlanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Keratin Serum Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Keratin Serum Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Serum Fizyolojik Burun Damlası

Serum Fizyolojik Burun Damlası

Demir Serum Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Demir Serum Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Serum Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Serum Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Flotic Serum Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Flotic Serum Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Bebek Burun Serum Fizyolojik

Bebek Burun Serum Fizyolojik

Güncel

Doğal Serum Nasıl Yapılır?

Doğal Serum Nasıl Yapılır?